Succesvol gelanceerde Sentinel-2A satelliet geeft de aarde kleur
- Satelliet van Airbus Defence and Space met Nederlandse zonnepanelen geeft kleur aan Copernicus programma met multi-spectraal instrument
- Tussentrap Vega raket ook van Nederlandse makelij
Sentinel-2A is de eerste optische aardobservatiesatelliet in het Europese Copernicus programma. Op dinsdagochtend 23 juni om 03:51 uur Nederlandse tijd, vertrok een Vega lanceerraket vanaf Spacepoort in Kourou, Frans Guyana, met aan boord de satelliet die door Airbus Defence and Space voor de European Space Agency (ESA) is gebouwd. De 1,1 ton zware milieusatelliet is ontworpen om ruim zeven jaar in een polaire baan om de aarde, op 780 kilometer hoogte te opereren. De lancering betekent dubbel Nederlands succes: zowel de zonnepanelen voor Sentinel-2A, als de tussentrap 1/2 voor de Vega lanceerder zijn ontwikkeld door Airbus Defence and Space Netherlands.
Hollandse hightech
De Vega tussentrap 1/2 is een volledig Hollands hightech product. Onderdeel van de ‘interstage’ is een separatiemechanisme tussen de twee trappen. Een ring met 7 gram explosief zorgt ervoor dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen, nadat deze is uitgebrand. Het in Leiden ontwikkelde zonnepaneel van Sentinel-2A bestaat uit drie panelen. Iets meer dan een uur na de lancering van Sentinel-2A ontvouwde de wing zich om de satelliet van energie te kunnen voorzien.
In Nederland ontwikkelde zonnepaneel van Sentinel-2A ontvouwde een uur na lancering (beeld: ESA)
Sentinel 2 missie
De Sentinel 2 missie draagt bij aan voedselveiligheid door informatie te leveren aan de landbouw sector. De satelliet brengt daarnaast de veranderingen in het aardoppervlak en van bossen in kaart en levert data over de vervuiling van meren en kustwateren. Beelden van overstromingen, vulkanische uitbarstingen en landverschuivingen zullen helpen bij de ontwikkeling van kaarten van rampgebieden en de coördinatie van hulpacties. De missie bestaat uit twee identieke satellieten, Sentinel -2A en Sentinel-2B. Sentinel-2B wordt in 2016 gelanceerd.
Het optische instrument aan boord van Sentinel -2A heeft de beschikking over 13 spectrale kanalen, variërend van het zichtbare licht tot infrarood. Het instrument levert daarmee multi-spectrale beelden van het aardoppervlak, met een resolutie tot 10 meter en een breedte van 290 kilometer. Deze extreem grote scan breedte zorgt voor een groter bereik, terwijl het instrument tegelijkertijd zorgt voor een nog niet eerder behaald detailniveau.
– – – Einde persbericht – – –
Perscontact Airbus Defence and Space Netherlands
Hella van Leeuwen • E: h.van.leeuwen@airbusDS.nl • T: 071-5245126/ 06-37002864
Over Airbus Defence and Space Netherlands B.V.
Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands B.V. is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met 38.000 medewerkers en een omzet van zo’n 13 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten & systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals.
Share